fredag 11 december 2009

Fyra öl på raken

Tiden verkligen flyger iväg. Jag har inte haft all tid och jag har varit sjuk, vilket har gjort att jag inte uppdaterat bloggen. Men nu blir det att lägga upp de senaste ölerna, och då blir det till och med fyra stycken.

Nils Oscars Julöl

Färgen är brun, lite halvbrun. Skummet är till färgen gulbrunt, två fingrar tjockt och lägger sig medelfort utan att lämna några rester på glaset. Dock håller det kvar sig en stund på ölet.

Man känner verkligen doften av karamellmalt. Sedan uppstår en mörk doft av bröd och choklad. Jag känner även att doften är något fruktig och kryddig.

Ölen är inte särskilt besk. Man känner av kaffe, choklad och malt, även lite smått av lakrits. Eftersmaken är lite småsur och besk.
Ölen är medelfyllig och kolsyran är också medelstark.

Helt okej julöl må jag säga, men inte den bästa utav dem. Nils Oscar gör bra öl, men det är bara deras rökporter som för mig har tagit klivet högt uppåt.
49,90kr för 500ml, säljs nu på systembolaget under vintertid.

7,6/10


N'Ice Chouffe
Mörkt kopparfärgad öl och det skummar upp ordentligt. Skummet i sig är luftigt och lämnar lite rester på glas och lägger sig sedan till ett ojämt lock på ölet.

Doften är av bröd och humle, mestadels. Sen infinner sig frukt, kola och pepparkaka. Det känns förövrigt att ölen är belgisk.

Smaken är besk med alkohol. Fruktig och påminner lite om vin. Aningen småkryddig. Eftersmaken är inte så lång, en beska med alkohol.
Kroppen är medelfyllig till relativt fyllig. Kolsyran är ändå ganska snäll.

Också en helt okej julöl, men jag tyckte att den var lite för "platt" för att kännas som belgare. Lite mer i smak hade varit helt okej för min del må jag säga. Men också, den var inga problem att dricka upp 750ml själv. Dock om det är positivt eller negativt, de må sägas. Jag tycker nog att det är positivt, då det säger att det går att dricka denna till mycket julmat. (Enligt vad jag tror i alla fall.)
54,90kr för 750ml på systembolaget denna vintertid.

7,7/10


Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Ölet håller en bärnstenfärg. Det är ett luftigt skum, men inte så högt. Det lägger sig fort och lämnar inga rester på glaset.

Jag finner en ganska liten doft hos detta öl. Den är maltig med lite karamell och alkohol, men inte mycket mer.

I smaken känner jag lakrits, malt, fruktighet och alkohol. Eftersmaken är lite småtorr med en blommig humle och lite smörkola.
Medelfyllig öl med medelstarkt kolsyra.

Det tog ett tag för ölen, enligt mig, att starta upp. Smaken kom inte direkt. Det drar naturligtvis ner betyget. Jag drack även denna med min bror, och han verkar ha gillar ölen mer än vad jag gjorde. Han sa i alla fall att det var en öl han kunde tänkas dricka igen. I och för sig så skulle jag också kunna tänka mig det, men det satte sig ändå inte så bra. Ändå en helt okej öl.

7,4/10


Corsendonk Christmas Ale
Ölen är mörkbrun med ett luftigt skum som lägger sig sakta. Det lämnar inga direkta rester på varken glas eller öl.

Doften är maltig och söt, men även lite humlekryddig som en riktig belgare. Jag känner även kardemumma, bröd och att den är lite sockrig.

Smaken är kryddig av humle, men även lite småsöt på ett sockrigt vis. Bröd, lakrtis och kardemumma känns också av. Eftersmaken är medellång och mest besk och småsöt.
Kroppen är medelfyllig med en ganska lugn kolsyra.

Det må sägas att jag drack denna när jag var förkyld, så jag kanske inte ger den dess rätta chans på så sätt. Dock tycker jag denna belgare känns bättre än N'Ice Chouffe, den känns mer som en belgare. Dock så sträcker den sig ändå inte riktigt ända upp ändå.

8,0/10Nu står det ett par mer öl och väntar på mig, men jag tror att jag först ska låta min irriterande förkylning ta och försvinna först. Jag tror att det blir en mer rättvis bedömning på så sätt. Men jag har i alla fall bestämt mig för att ta hem ett par flaskor av Underlig Jul till familjen denna jul, så de får stå på julbordet. Får se om det blir någon mer av dessa julöl.

3 kommentarer:

  1. Kul med ännu en Svensk ölblogg! du är tillagd i min lista över ölbloggar :-) mvh Fredrik

    SvaraRadera
  2. Du gör mig öl-sugen :) Trevlig blogg du har! Kram

    SvaraRadera